5 طرز تهیه برگه زردآلو (قیسی) آبدار و طلایی به روش بازاری

به گزارش چه خبر آنلاین، درست کردن برگه زردآلو یا قیسی به روش بازاری در خانه کار سختی نیست. این نه تنها به عنوان میان وعده ای مغذی شناخته می گردد، بلکه در تهیه غذاهایی مانند ، مثل و دسرهای سنتی نیز کاربرد فراوانی دارد. خشک کردن زردآلو به روش های مختلفی مانند قرار دادن در معرض آفتاب، استفاده از فر یا دستگاه خشک کن انجام می گردد که هرکدام ویژگی های خاص خود را دارند. این فرآیند نه تنها باعث افزایش ماندگاری میوه می گردد، بلکه طعم شیرین و بافت لطیف آن را حفظ نموده و به یک خوراکی پرطرفدار تبدیل می نماید. در این مقاله از در ما طرز تهیه برگه زردآلو یا قیسی را به شما آموزش می دهیم.

5 طرز تهیه برگه زردآلو (قیسی) آبدار و طلایی به روش بازاری

طرز تهیه برگه زردآلو (قیسی) در یک نگاه

برای تهیه برگه زردآلو به روش جوشیده، ابتدا زردآلوهای سالم را شسته، از وسط نصف نموده و هسته شان را خارج کنید. در قابلمه ای، آب، شکر و کمی زعفران دم نموده را مخلوط نموده و روی حرارت قرار دهید تا شربت بجوشد. سپس جوهر لیمو را اضافه نموده و زردآلوها را به شربت بیفزایید. اجازه دهید زردآلوها حدود 3 تا 4 دقیقه در شربت بجوشند تا کمی نرم شوند.

پس از خاموش کردن شعله، زردآلوها را 4 دقیقه دیگر در شربت نگه دارید تا طعم دار شوند. سپس آن ها را در آبکش بریزید تا شربت اضافی خارج گردد. زردآلوها را با فاصله روی سینی بچینید و به مدت 2 تا 3 روز در آفتاب قرار دهید. در خاتمه، برگه ها را در ظرف دربسته در یخچال یا فریزر نگهداری کنید تا ماندگاری بیشتری داشته باشند.

برای اطلاع از مقدار مواد اولیه، مراحل و طرز تهیه برگه زردآلو به روش های مختلف ادامه این مطلب را بخوانید.

مواد لازم برای تهیه برگه زردآلو (قیسی) آبدار و نرم

مواد اولیهمقدار مورد احتیاج
زردآلو تازه و بدون له و زدگی2 کیلوگرم
جوهر لیمو1 قاشق غذاخوری (یا 5 قاشق آبلیمو)
آب5 لیوان فرانسوی دسته دار
شکر2 لیوان فرانسوی دسته دار
زعفران دم نموده غلیظ (اختیاری)3 قاشق غذاخوری

مدت زمان آماده سازی برگه زردآلو: 10 دقیقه

مدت زمان مورد احتیاج برای پخت زردآلو: 2 تا 3 دقیقه

مدت زمان لازم برای خشک شدن برگه قیسی زیر آفتاب: 2 الی 3 روز

مراحل طرز تهیه برگه زردآلو در آفتاب (روش اول)

درست کردن برگه زردآلو در خانه، هم به صرفه است و هم بابت افزودنی های غیرمجاز، خیالتان راحت خواهد بود.

مرحله اول: زردآلوها را آماده کنید

در ابتدا، زردآلوهای تازه را به خوبی بشویید و چوب و برگ آنها را جدا کنید. سپس زردآلوها را آبکش کنید و در یک سبد بریزید. اجازه دهید آب اضافی آنها گرفته گردد. سپس زردآلوها را از وسط نصف کنید و هسته ها را بیرون بیاورید.

مرحله دوم: شربت را درست کنید

در یک تابه یا قابلمه (بهتر است کف ظرف مسطح باشد)، آب و شکر را بریزید. قابلمه را روی حرارت بگذارید. اجازه دهید آب داخل آن آغاز به جوشیدن کند. آب و شکر را هم بزنید تا دانه های شکر کاملا حل شوند. جوهر لیمو و زعفران دم نموده را هم اضافه کنید.

در صورت تمایل می توانید شکر، زعفران باکیفیت و آبلیمو را به روش های خرید و اینترنتی از فروشگاه های تهیه کنید.

مرحله سوم: زردآلوها را اضافه کنید

در این مرحله، به شربت در حال جوش، زردآلوهای نصف شده را اضافه کنید. حدود 2 تا 3 دقیقه زردآلوها را بجوشانید، در حدی که کمی نرم شوند ولی پخته و له نشوند. اگر زردآلوها زیاد رسیده اند، کمتر و اگر نرسیده اند، آنها را بیشتر بجوشانید. سپس شعله را خاموش کنید ولی دوباره بگذارید زردآلوها به مدت 4 دقیقه دیگر در شربت بمانند تا کاملا شیرینی و مواد اسیدی، به آنها نفوذ کند.

مرحله چهارم: زردآلوها را آبکش کنید

در این مرحله از طرز تهیه قیسی خشک در آفتاب، بعد از مزه دار شدن زردآلوها، آنها را آبکش کنید و اجازه دهید شربت از زردآلوها، چکه کند. سپس زردآلوها را در یک سینی بچینید، طوری که روی هم قرار نگیرند و کمی با هم فاصله داشته باشند. سینی را در جلوی آفتاب بگذارید.

مرحله آخر: برگه زردآلو (قیسی) را نگهداری کنید

بسته به قدرت و گرمای نور خورشید، حدود 2 تا 3 روز طول می کشد تا برگه ها خشک شوند. در این مدت، هر چند ساعت یکبار، آنها را زیر و رو کنید تا همه قسمت ها، خشک شوند و در عین نرم بودن، آب اضافی نداشته باشند. سپس برگه ها را از سینه جمع کنید و در پاکت فریزری بریزید و در یخچال نگهداری کنید.

برگه زردآلو یا قیسی آماده را به روش های خرید حضوری و اینترنتی از فروشگاه های هم می توانید بخرید.

روش تهیه برگه زردآلو در فر (روش دوم)

برای تهیه برگه زردآلو در فر، ابتدا زردآلوهای سالم و رسیده را شسته، از وسط نصف نموده و هسته آن ها را خارج کنید. بهتر است هر نیمه زردآلو را کمی فشار دهید تا گوشت میوه بیشتر در معرض هوا قرار گیرد. کف سینی فر را با کاغذ روغنی بپوشانید و زردآلوها را با فاصله روی آن بچینید، به طوری که قسمت برش خورده رو به بالا باشد.

فر را با دمای حدود 75 تا 90 درجه سانتی گراد گرم کنید و سینی را داخل آن قرار دهید. برای اینکه هوای داخل فر مرطوب نباشد، درِ فر را کمی باز بگذارید. خشک کردن زردآلو در فر، حدود 10 تا 12 ساعت طول می کشد و در این مدت باید چند بار زردآلوها را آنالیز نموده و در صورت احتیاج بچرخانید.

زمانی که برگه ها حالت چرمی و منعطف پیدا کردند، فر را خاموش نموده و اجازه دهید خنک شوند. سپس آن ها را در ظروف دربسته و در محیطی خشک و خنک یا در یخچال نگهداری کنید تا ماندگاری بیشتری داشته باشند. این روش باعث حفظ رنگ، طعم و بافت مطلوب برگه ها می گردد.

طرز تهیه برگه زردآلو در دستگاه خشک کن میوه (روش سوم)

برای تهیه برگه زردآلو با دستگاه خشک کن میوه، ابتدا زردآلوهای سالم و رسیده را مانند روش های بالا تمیز و آماده کنید. زردآلوهای نصف شده را با فاصله مناسب روی سینی های دستگاه بچینید، به طوری که قسمت گوشتی رو به بالا باشد و هوا به خوبی در میان آن ها جریان پیدا کند.

دستگاه خشک کن را روی دمای حدود 55 تا 60 درجه سانتی گراد تنظیم کنید و اجازه دهید زردآلوها به مدت 12 تا 24 ساعت خشک شوند؛ زمان دقیق خشک کردن برگه زردآلو، بسته به مقدار و مقدار رطوبت میوه فرق دارد.

در طول فرآیند خشک کردن برگه زردآلو، بهتر است چند بار آنها برگه ها را آنالیز نموده و در صورت احتیاج، سینی ها را جابه جا کنید تا به طور یکنواخت خشک شوند. پس از خاتمه کار، برگه ها را از دستگاه خارج نموده، اجازه دهید خنک شوند و سپس در ظروف دربسته در محیطی خشک و خنک یا در یخچال نگهداری کنید.

بیشتر بخوانید:

طرز تهیه برگه زردآلو در هواپز یا سرخ کن بدون روغن (ایرفرایر) (روش چهارم)

برای تهیه برگه زردآلو در سرخ کن بدون روغن و مناسب برای زندگی آپارتمان نشینی مثل ، ابتدا زردآلوهای سالم و رسیده را شسته، از وسط نصف نموده و هسته آن ها را خارج کنید. سپس هر نیمه را کمی فشار دهید تا سطح گوشتی میوه بیشتر در معرض هوا قرار گیرد.

برای حفظ رنگ طبیعی زردآلو، می توان آن ها را به مدت 5 تا 10 دقیقه در محلول آب و آبلیمو قرار داد. سپس کف سبد هواپز را با کاغذ روغنی پوشانده و زردآلوها را با فاصله مناسب و قسمت گوشتی رو به بالا درون آن بچینید. دستگاه را روی دمای 60 تا 70 درجه سانتی گراد تنظیم نموده و فرآیند خشک سازی را آغاز کنید.

بسته به مدل هواپز و مقدار زردآلوها، زمان خشک شدن بین 30 تا 60 دقیقه متغیر خواهد بود. در طول فرآیند، بهتر است چند بار زردآلوها را آنالیز نموده و در صورت احتیاج بچرخانید تا به طور یکدست، خشک شوند. پس از خاتمه کار، برگه ها را از دستگاه خارج نموده، اجازه دهید خنک شوند و سپس در ظروف دربسته در یخچال یا فریزر نگهداری کنید تا ماندگاری بیشتری داشته باشند.

طرز تهیه قیسی زردآلو با گوگرد یا تیزابی (روش پنجم)

برای طرز تهیه قیسی زردآلو تیزابی، ابتدا یک کیلوگرم زردآلوی سالم و رسیده را شسته، از وسط نصف نموده و هسته آن ها را خارج کنید. سپس 1 قاشق مرباخوری بی سولفیت یا متابی سولفیت سدیم (گوگرد) را با یک لیتر آب ترکیب کنید و به خوبی هم بزنید تا کاملاً حل گردد. زردآلوهای آماده شده را به مدت 15 دقیقه در این محلول قرار دهید تا گوگرد به بافت میوه نفوذ نموده و از تغییر رنگ، فساد و کپک زدگی جلوگیری گردد.

سپس زردآلوها را آبکش کنید و با آب سرد بشویید تا به جای مانده محلول گوگرد، از سطح میوه پاک گردد. سپس زردآلوها را با فاصله مناسب روی سینی یا توری بچینید و در محیطی با جریان هوای آزاد و نور غیرمستقیم خورشید قرار دهید تا به تدریج خشک شوند.

مدت زمان خشک سازی بسته به دمای محیط و ضخامت زردآلوها بین 3 تا 5 روز متغیر خواهد بود. در خاتمه، قیسی های خشک شده را در ظروف دربسته و در محیطی خشک و خنک یا در یخچال نگهداری کنید. این روش تهیه برگه زردآلو، باعث حفظ رنگ طلایی، بافت نرم و افزایش ماندگاری قیسی خواهد شد.

نکات مهم در طرز تهیه برگه زردآلو (قیسی) خانگی

  • برای تهیه برگه زردآلو به هر روشی، از زردآلوهای تازه، رسیده و بدون زدگی و خرابی بهره ببرید. زردآلوهای خیلی نرم و خیلی سفت، برای تهیه برگه زردآلو مناسب نیستند.
  • حتما قبل از جوشاندن زردآلوها، آنها را از وسط نصف نموده و هسته زردآلوها را بیرون بیاورید.
  • در صورتی که برگه های زردآلو را در آفتاب خشک می کنید، اگر هوا مرطوب است، شب ها سینی برگه های زردآلو را به داخل خانه ببرید. بعلاوه برگه ها را در روزهای آخر به سایه منتقل کنید که طعم آنها عوض نگردد.
  • برگه های زردآلو را در پاکت یا ظرف دربسته بگذارید تا خشک نگردد.
  • از قرار دادن برگه زردآلو در مجاورت یا کنار مواد غذایی با بوی تند قرار ندهید.
  • قرار دادن برگه ها در محیطی با گردش هوای طبیعی یا استفاده از پنکه ملایم، باعث تبخیر یکنواخت رطوبت و جلوگیری از کپک زدگی می گردد.
  • در روش جوشانده شده، افزودن مقدار کمی نمک باعث افزایش ماندگاری و جلوگیری از فساد می گردد. زعفران نیز رنگ و عطر دل پذیری به برگه ها می بخشد.
  • خیساندن زردآلوها در محلول آب و سرکه یا آب و نمک به مدت 5 دقیقه، آلودگی های سطحی و میکروبی را کاهش می دهد و از کپک زدگی احتمالی جلوگیری می نماید. سرکه سفید را به روش های خرید حضوری و اینترنتی از فروشگاه های می توانید بخرید.
  • قبل از بسته بندی برگه های زردآلو، اجازه دهید برگه ها کاملا خنک شوند تا بخار به جای مانده باعث نرم شدن یا کپک زدگی نگردد.

بیشتر بخوانید:

رازهای خوشرنگ و طلایی شدن برگه زردآلو

برای تهیه برگه زردآلو با رنگی شفاف و طلایی رعایت بعضی اصولی معین در انتخاب و روش صحیح خشک کردن میوه ضروری است.

  • زردآلوهای سالم، سفت و بدون له شدگی انتخاب کنید چون استفاده از میوه های آسیب دیده یا بیش از حد رسیده برای تهیه برگه، باعث تیرگی و چروک شدن برگه ها خواهند شد.
  • قرار دادن زردآلوها در محلول آب و آبلیمو یا جوهر لیمو به مدت 5 تا 10 دقیقه باعث جلوگیری از اکسید شدن زردآلوها می گردد و به حفظ رنگ طبیعی و افزایش شفافیت محصول نهایی یاری می نماید.
  • یکی از روش های مؤثر در تثبیت رنگ زردآلو، جوشاندن زردآلوها در شربت شیرین حاوی آب، شکر و زعفران است. این کار علاوه بر طعم دار کردن میوه، به ایجاد رنگ طلایی و مجذوب نماینده در برگه ها یاری زیادی می نماید.
  • خشک کردن برگه زردآلو در معرض نور مستقیم خورشید و پوشاندن آنها با پوشش توری، نه تنها باعث حفظ رنگ طبیعی میوه می گردد، بلکه از ورود گرد و غبار و حشرات نیز جلوگیری می نماید. جریان مناسب هوا هم در این مرحله نقش مهمی در یکنواخت خشک شدن برگه های زردآلو دارد.
  • در روزهای خاتمهی فرآیند تهیه برگه زردآلو، برگه ها باید به محیطی سایه دار منتقل شوند. این کار از ایجاد سوختگی سطحی و تغییر رنگ ناخواسته جلوگیری می نماید و کیفیت ظاهری محصول را ارتقا می دهد.
  • استفاده از سینی های چوبی یا توری به جای سطوح فلزی یا ایزوگام، مانع سیاه شدن سطح زیرین برگه ها شده و باعث می گردد برگه ها به طور یکنواخت، طلایی بمانند.

دلایل اصلی سیاه شدن برگه زردآلو

  • استفاده از زردآلوهای له شده، لکه دار یا بیش از حد رسیده باعث تیرگی و فساد برگه ها می گردد.
  • استفاده نکردن از مواد اسیدی مثل آبلیمو یا جوهر لیمو در مراحل اولیه خشک کردن برگه ها، باعث اکسید شدن و تغییر رنگ میوه می گردد.
  • قرار گرفتن بیش از حد برگه های زردآلو، در معرض نور شدید آفتاب بدون تهویه مناسب باعث سوختگی سطحی و سیاه شدن برگه ها می گردد.
  • تماس مستقیم با سطوح فلزی، ایزوگام یا سینی های داغ می تواند باعث سیاه شدن قسمت زیرین برگه ها گردد.
  • وجود قارچ ها، باکتری ها یا حشرات در زردآلوهای آلوده موجب فساد و تغییر رنگ برگه ها خواهد شد.
  • رطوبت بالا، باد شدید یا تغییرات دمایی ناگهانی در زمان خشک کردن زردآلو می تواند بر رنگ نهایی برگه زردآلو تأثیر منفی بگذارد.

نکات طلایی برای نرم و ترد شدن برگه زردآلو

1- انتخاب زردآلوهای گوشتی و کم آب: برای طرز تهیه قیسی آبدار، زردآلوهایی با بافت متراکم و کم آب، پس از خشک شدن، بافتی تردتر و شنماینده تر ایجاد می نمایند.

2- جوشاندن کوتاه در شربت شیرین: پخت زردآلوها در شربت آب، شکر و زعفران به مدت 3 تا 4 دقیقه باعث نرم شدن اولیه و تثبیت بافت می گردد. این مرحله از له شدن آلوها جلوگیری نموده و تردی نهایی را افزایش می دهد.

3- خشک کردن در دمای کنترل شده: استفاده از دستگاه خشک کن با دمای 55 تا 60 درجه سانتی گراد یا فر با درب نیمه باز، باعث تبخیر یکنواخت رطوبت و حفظ بافت نرم آلوها می گردد.

4- خشک کردن در آفتاب با جریان هوای مناسب: قرار دادن زردآلوها در محیطی با نور مستقیم خورشید و تهویه مناسب، به تدریج رطوبت را کاهش می دهد و از چسبندگی جلوگیری می نماید.

5- جلوگیری از خشک شدن بیش از حد برگه ها: اگر برگه ها بیش از حد خشک شوند، شنماینده و سفت می شوند. باید زمانی از آفتاب یا دستگاه خارج شوند که هنوز کمی انعطاف پذیر باشند.

6- نگهداری در محیط خشک و خنک: وجود رطوبت در محیط نگهداری برگه زردآلو می تواند باعث نرم شدن یا چسبندگی برگه ها گردد. بنابراین برگه ها را در ظروف دربسته در یخچال یا فریزر بگذارید.

روش های اصولی نگهداری برگه زردآلو برای حفظ کیفیت و ماندگاری

برگه زردآلو یا قیسی، اگر به درستی نگهداری گردد، می تواند تا دو سال بدون افت کیفیت باقی بماند. در ادامه، برترین روش های نگهداری آن را مرور می کنیم:

1- نگهداری برگه زردآلو در دمای محیط

  • برگه ها را در ظروف شیشه ای یا پلاستیکی درب دار قرار دهید.
  • ظرف را در محیطی خشک، خنک و دور از نور مستقیم خورشید نگهداری کنید.
  • این روش برای مصرف کوتاه مدت (چند ماه) مناسب است.
  • از ظروف تیره رنگ بهره ببرید تا نور باعث اکسید شدن و تغییر رنگ نگردد.
  • برگه ها را از مواد غذایی با بوی قوی دور نگه دارید؛ چون به راحتی بو جذب می نمایند.
  • هر چند وقت یک بار برگه ها را آنالیز کنید؛ تغییر رنگ، بوی نامطبوع یا بافت چسبناک نشانه فساد آنها است.

2- نگهداری برگه زردآلو در یخچال

برگه ها را در ظرف دربسته یا کیسه زیپ دار قرار دهید. برگه ها را در قسمت خشک یخچال نگهداری کنید. در این صورت ماندگاری برگه ها بدون تغییر طعم و رنگ تا یک سال خواهد بود.

3- نگهداری برگه قیسی در فریزر

مناسب ترین روش برای نگهداری طولانی مدت (تا دو سال) برگه قیسی نگهداری در فریزر است. قبل از نگهداری قیسی در فریزر، مطمئن شوید برگه ها کاملا خشک هستند تا از کپک زدگی جلوگیری گردد. از کیسه های فریزر زیپ دار یا ظروف دردار برای نگهداری آنها بهره ببرید و هوای اضافی را خارج کنید.

فوت و فن های خوشمزه شدن برگه زردآلو

مدت زمان خشک شدن برگه زردآلو چقدر است؟

بسته به مقدار و مقدار رطوبت زردآلو، برای خشک کردن آلوها در آفتاب معمولا 3 تا 5 روز، در فر حدود 8 تا 12 ساعت و در دستگاه خشک کن بین 12 تا 24 ساعت زمان احتیاج است.

آیا ضروری است زردآلوها را قبل از خشک کردن بجوشانیم؟

در طرز تهیه برگه زردآلو به روش بازاری، زردآلوها در شربت شیرین جوشانده می شوند تا رنگ و طعم بهتری داشته باشند. این مرحله اختیاری است اما در کیفیت نهایی تأثیرگذار است.

چرا برگه زردآلو سیاه می گردد؟

دلایل رایج سیاه شده قیسی شامل استفاده از زردآلوی نامناسب، خشک کردن زردآلوها روی سطوح فلزی یا ایزوگام، در نور شدید آفتاب بدون گردش هوا و عدم استفاده از آبلیمو یا جوهر لیمو است.

منبع: افق کوروش
انتشار: 28 تیر 1404 بروزرسانی: 28 تیر 1404 گردآورنده: chekhabaronline.ir شناسه مطلب: 1640

به "5 طرز تهیه برگه زردآلو (قیسی) آبدار و طلایی به روش بازاری" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "5 طرز تهیه برگه زردآلو (قیسی) آبدار و طلایی به روش بازاری"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید