کرونا باعث به راه افتادن جریانی برای تولید دارو و واکسن در کشور شد
به گزارش چه خبر آنلاین، دبیر انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان محصولات بیوتکنولوژی پزشکی ایران با بیان این که کووید-19 باعث جهشی در تولید واکسن شد، گفت: پلتفرم هایی در حوزه ساخت واکسن وجود داشت که تا به امروز امتحان نشده بود و حالا مورد آزمون قرار گرفته است و در برخی موارد پاسخ مثبتی نیز به آن داده شده است. همه شرکت ها هر پتانسیلی که داشتند را بر روی هم گذاشتند تا به واکسن دست یابند. کرونا باعث شد در کشور ما نیز برای تولید دارو و واکسن جریانی به راه افتد. قاعدتا با دنیا فاصله ای داریم، اما کرونا با همه بدی هایی که داشت، موتور محرکه ای برای صنعت داروسازی ما شد.
به گزارش خبرنگاران، دکتر محمدرضا کاظمعلی در نشست انجمن ترویج علم ایران که شامگاه چهارشنبه برگزار گشت، درباره مقایسه بازار دارویی ایران با بازار جهانی دارو گفت: بازار دارویی جهان ارزشی به اندازه هزار میلیارد دلار دارد و سهم بازار جهانی بیوتکنولوژی حدود سیصد میلیارد دلار است، کل بازار دارویی ما حدود 4 میلیون دلار ارزش دارد و نیاز است آن را افزایش داد.
وی اضافه کرد: 22 هزار میلیارد تومان گردش پول بازار دارویی ما است و از میان آن، 2 هزار میلیارد تومان به بازار داروهای بیوتکنولوژی مربوط است. یعنی در حوزه بایوتکنولوژی 10 درصد بازار داخلی هستیم، در حالی که بایوتکنولوژی حدود 30 درصد بازار جهانی را تصاحب کرده است. یک اختلاف 20 درصدی با جهان داریم که باید توسط دانشمندان، شرکت های استارتاپی و محققان پر شود.
این داروساز با بیان این که کووید-19 باعث جهشی در تولید واکسن شد، گفت: پلتفرم هایی در حوزه ساخت واکسن وجود داشت که تا به امروز امتحان نشده بود و حالا مورد آزمون قرار گرفته است و در برخی موارد پاسخ مثبتی نیز به آن داده شده است. همه شرکت ها هر پتانسیلی که داشتند را بر روی هم گذاشتند تا به واکسن دست یابند. کرونا باعث شد در کشور ما نیز برای تولید دارو و واکسن جریانی به راه افتد. قاعدتا با جهان فاصله ای داریم، اما کرونا با همه بدی هایی که داشت، موتور محرکه ای برای صنعت داروسازی ما شد.
دبیر انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان محصولات بیوتکنولوژی پزشکی ایران خاطرنشان کرد: من بسیار به تولید واکسن در کشور خوش بین هستم و فکر می کنم تا پنج سال آینده یکی از قطب های واکسن سازی در خاورمیانه خواهیم شد. ما 6 سال تحقیق و توسعه در خصوص واکسن HPV انجام دادیم و تبدیل به سومین شرکتی در جهان شدیم که این واکسن را تولید می کند. در حال حاضر، در جهان به پنجاه میلیون دوز از این واکسن نیاز است که دو شرکت نخست جهان فقط دارند 20 میلیون دوز از آن را تامین می کنند؛ یعنی 30 میلیون دوز نیاز وجود دارد و اگر امکانات لازم را داشتیم، می توانستیم این واکسن را صادر کنیم.
وی درباره فعالیت های گروه خود در زمینه تولید واکسن کووید-19 گفت: از زمان شیوع کووید-19 در ایران، تیم ما بر روی هشت پلتفرم تولید واکسن کار کرد و اکنون دو پلتفرم تولید واکسن کووید-19 آماده شده است و مشغول فعالیت بر روی آن ها هستیم.
به گفته وی، میکروارگانیسم های جدیدی همواره مردم جهان را تهدید می کنند، بنابراین همواره نیاز به واکسن یک نیاز استراتژیک است.
کاظمعلی گفت: در چند سال اخیر، چندین شرکت دانش بنیان وارد حوزه واکسن سازی شده اند. اگر ما طبق استانداردهای بین المللی واکسن تولید کنیم، خود سازمان بهداشت جهانی یکی از خریداران عمده ما خواهد بود. ضعف ما در بازار جهانی دارو و واکسن یک ضعف درونی است، در واقع ما برای حضور در بازارهای جهانی تمرین نکردیم. ما بازاریابی جهانی را یاد نگرفتیم.
این داروساز در بخش دیگری از این نشست، درباره برخی شاخص های رتبه بندی نوآوری گفت: ورودی های این شاخص های نوآوری، نهادها، سرمایه انسانی، زیرساخت ها و پیچیدگی کسب وکار است. خروجی آن، دانش و فناوری و خلاقیت است. جوامعی می توانند رشد کنند که در آن ها دانش و فناوری مدام در حال تولید باشد.چه قدر آمادگی داریم که خود را از ساحل امن زندگی روزمره جدا کنیم و به دریای طوفان مواجی بیاییم که هر بار ما را به سرزمین های ناشناخته و با پتانسیل بسیار سوق دهد؟ نیاز داریم ریسک پذیری نسل جوان بالا رود. ما باید پشت سر افرادی که این راستا را طی کرده اند، حرکت کنیم. باید پتنت های ما به خلق ثروت منتهی شود. فرض کنیم در تولید مقاله در جهان اول باشیم. خب این چه نفعی به جامعه ما می رساند؟
دبیر انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان محصولات بیوتکنولوژی پزشکی ایران ادامه داد: هاروارد علاوه بر این که دارد دانشمند تربیت می کند، کارآفرین نیز پرورش می دهد، یعنی دارد مهارت هایی را به دانشجویانش می آموزد که وقتی از دانشگاه خارج می شوند بتوانند یک کمپانی را اداره کنند.
وی با اشاره به مهارت های معرفی شده از سوی مجمع جهانی اقتصاد برای سال 2025، گفت: دانشجویان ما در کارآفرینی، ایجاد کسب وکار، جذب سرمایه و مدیریت تیم ضعف دارند. در انجمن بیوتکنولوژی بنا داریم دوره های مدیریت تکنولوژی را برای علاقه مندان حوزه تکنولوژی در حوزه دارو برگزار کنیم.
این فعال حوزه بیوتکنولوژی با اشاره به این که امسال برای اولین بار، 18 وبینار با موضوع تولید داروهای های تک و زیست فناوری برگزار گشته است، اظهار کرد: در این وبینارها، از الفبای موضوعات بایوتک تا ورود یک محصول به بازار بیان شد. در بهمن امسال، اولین کنفرانس و نمایشگاه بیوتکنولوژی در ایران را با رویکرد فناوری و صنعت برگزار می کنیم تا همه شرکت هایی که در بیوتکنولوژی هستند، گرد هم آیند و درباره موضوعات روز بیوتکنولوژی صحبت کنند. از سوی دیگر از ایده پردازان می خواهیم ایده های خود را در میان سرمایه گذاران مطرح کنند. در بخش نمایشگاهی افراد می توانند دستاوردهای خود را ارائه دهند. البته اگر شرایط شیوع کرونا به ما این اجازه را بدهد.
منبع: خبرگزاری ایسنا