همه چیز درباره بیماری آب مروارید
به گزارش چه خبر آنلاین، بیماری آب مروارید نواحی ابری در عدسی چشم شما است. آب مروارید با افزایش سن بسیار رایج می گردد. در حقیقت، بیش از نیمی از آمریکایی های 80 سال به بالا یا آب مروارید دارند یا برای خلاص شدن از آب مروارید جراحی نموده اند. در ابتدا ممکن است متوجه آب مروارید نشوید.
انواع بیماری آب مروارید
بیشتر آب مرواریدها به سن مربوط می شوند. این اتفاق به دلیل تغییرات طبیعی چشم شما با افزایش سن رخ می دهد. اما به دلایل دیگری می توانید آب مروارید بگیرید. به عنوان مثال، پس از آسیب دیدگی چشم یا بعد از جراحی برای یک مشکل چشمی دیگر مانند گلوکوم. مهم نیست که به کدام نوع بیماری آب مروارید مبتلا هستید، درمان همواره جراحی است.
علائم بیماری آب مروارید
در ابتدا، هنگامی که بیماری آب مروارید خفیف است، ممکن است هیچ علائمی نداشته باشید. اما همانطور که آب مروارید رشد می نماید، می تواند در بینایی شما تغییراتی ایجاد کند. به عنوان مثال، ممکن است متوجه شوید که:
- دید شما ابری یا تار است.
- رنگها کمرنگ به نظر می رسند.
- شب نمی توانید خوب ببینید.
- لامپ ها، نور خورشید یا چراغ های جلو خیلی روشن به نظر می رسند.
- هاله ای را در اطراف چراغ ها می بینید
- شما دو برابر می بینید (این گاهی اوقات با بزرگتر شدن آب مروارید از بین می رود)
- شما باید نسخه عینک خود را اغلب تغییر دهید
با افزایش سن خطر ابتلا به بیماری آب مروارید افزایش می یابد. بعلاوه اگر:
- دارای مسائل سلامتی خاصی مانند دیابت باشید
- سیگار می کشید
- سابقه خانوادگی آب مروارید داشته باشید
- در قسمت فوقانی بدن خود آسیب دیدگی، جراحی چشم یا پرتودرمانی داشته اید
- زمان زیادی را در آفتاب گذرانده اید
- از استروئیدها بهره ببرید (داروهایی که برای درمان انواع مسائل سلامتی مانند آرتروز و بثورات استفاده می گردد)
علل ایجاد بیماری آب مروارید
بیشتر آب مرواریدها با افزایش سن در اثر تغییرات طبیعی چشم ایجاد می شوند. وقتی جوان هستید، لنز چشم شما شفاف است. در حدود 40 سالگی، پروتئین های موجود در عدسی چشم شما آغاز به تجزیه و تحلیل می نمایند. این توده باعث ایجاد نواحی ابری روی لنز شما یا همان بیماری آب مروارید می گردد. با گذشت زمان، آب مروارید شدیدتر می گردد و بیشتر لنز را کدر می نماید.
شما می توانید برای محافظت از چشم خود و به تاخیر انداختن بیماری آب مروارید اقداماتی انجام دهید. از جمله:
- برای جلوگیری از آفتاب از عینک آفتابی و کلاه های لبه دار بهره ببرید.
- سیگار کشیدن را ترک کنید.
- غذای سالم بخورید. از میوه ها و سبزیجات به خصوص سبزیجات تیره و برگ مانند اسفناج، کلم پیچ و سبزیجات بهره ببرید.
- معاینه چشم انجام دهید. اگر سن شما 60 سال یا بیشتر است، حداقل هر 2 سال یک بار معاینه چشم انجام دهید.
یک چشم پزشک می تواند به عنوان بخشی از معاینه چشم، بیماری آب مروارید را آنالیز کند. معاینه ساده و بدون درد است. پزشک اندازهی قطره چشمی به شما می دهد تا مردمک چشم شما را گشاد (بزرگتر) کند و سپس چشم های شما را از نظر آب مروارید و سایر مسائل چشمی آنالیز می نماید.
دانشمندان در حال مطالعه هستند که چه عواملی باعث بیماری آب مروارید می شوند و چگونه می توانیم آنها را زودتر پیدا کنیم و درمان بهتری داشته باشیم.
درمان بیماری آب مروارید
جراحی تنها راه خلاص شدن از آب مروارید است اما شاید لازم نباشد فورا جراحی کنید.
- درمان خانگی: در اوایل، ممکن است بتوانید برای مدیریت بیماری آب مروارید تغییرات جزئی ایجاد کنید. شما می توانید کارهایی مانند:
- در خانه یا محل کار از چراغ های روشن تری بهره ببرید
- از عینک آفتابی ضد تابش بهره ببرید
- برای خواندن و سایر فعالیت ها از لنزهای بزرگ نمایی بهره ببرید
- عینک یا لنز نو: نسخه نو عینک یا لنزهای تماسی می تواند به شما یاری کند تا در اوایل بیماری آب مروارید بهتر ببینید.
- عمل جراحی: اگر آب مروارید مانع فعالیت های روزمره مانند خواندن، رانندگی یا تماشای تلویزیون گردد، ممکن است پزشک شما جراحی را به شما پیشنهاد دهد. در حین جراحی آب مروارید، پزشک لنزهای ابری را برداشته و یک لنز مصنوعی نو (که لنز داخل چشمی یا IOL نیز نامیده می گردد) جایگزین می نماید. این جراحی بسیار ایمن است و از هر 10 نفر 9 نفر مبتلا می توانند بعد از آن بهتر ببیند.
- اگر آب مروارید مانع فعالیت های روزمره شما می گردد، به پزشک خود بگویید
- برای معاینات منظم به پزشک مراجعه کنید
- در خصوص مزایا و خطرات جراحی آب مروارید از پزشک خود بپرسید
- اعضای خانواده را تشویق کنید تا از نظر آب مروارید آنالیز شوند، زیرا ممکن است بیماری آب مروارید در خانواده ها ارثی باشد.
در حقیقت، موارد مبتلا به بیماری آب مروارید در سراسر دنیا بیشتر از سایر بیماری های جدی چشم مانند گلوکوم، تخریب ماکولا و رتینوپاتی دیابتی است. در ایران، آب مروارید حدود 80٪ افراد بالای 60 سال و 95٪ افراد بالای 70 سال را تحت تأثیر قرار می دهد. اگر دید شما کدر یا تار است، و محتمل است که بیماری آب مروارید داشته باشید، با یک متخصص چشم مشورت کنید.
علائم بیماری آب مروارید به تدریج بدتر می شوند
شاید شما بلافاصله ندانید که بیماری آب مروارید دارید. اولین علامت این بیماری معمولا تیرگی یا کدر بودن است و باعث می گردد به هر چیزی که نگاه می کنید کمی مبهم به نظر برسد. با آب مروارید، تیرگی به طور کلی با گذشت زمان بدتر می گردد. آب مروارید ممکن است حالت مایل به قهوه ای یا مایل به زرد داشته باشد که تماشا فرد را سخت می نماید، به خصوص در شب.
شما ممکن است نسبت به نورهای روشن حساسیت پیدا کنید. بعضی از افراد بعلاوه هاله ها (حلقه هایی از نور رنگی) را در اطراف چراغ های روشن می بینند که می تواند فعالیت های خاصی مانند رانندگی در شب را بسیار سخت کند. علائم احتمالی دیگر شامل دو دید است. در نهایت، آب مروارید می تواند منجر به کوری گردد. کنار گذاشتن بعضی از علائم قبلی آب مروارید آسان است زیرا فقط به یک جفت عینک خواندن احتیاج دارید. به همین خاطر مراجعه به چشم پزشک در صورت مشاهده تغییر در بینایی بسیار مهم است.
در هر سنی می توانید به بیماری آب مروارید مبتلا شوید
ما به طور معمول آب مروارید را با پیری مرتبط می دانیم. در حالی که مسن بودن مطمئنا یک عامل خطر محسوب می گردد. اما شما در واقع می توانید در هر سنی به بیماری آب مروارید مبتلا شوید. دیگر عوامل خطر عبارتند از نزدیک بینی، سابقه ضربه چشم، دیابت، استفاده طولانی مدت از داروهای استروئیدی، سیگار کشیدن، چاقی، سو مصرف الکل، فشار خون بالا و قرار گرفتن بیش از حد در معرض آفتاب. و اگر سابقه خانوادگی آب مروارید دارید، ممکن است در معرض خطر باشید.
مراجعه به غربالگری منظم چشم یاری می نماید تا آب مروارید و سایر بیماری های بالقوه جدی چشم به موقع تشخیص داده شوند تا تأثیر طولانی مدت بر بینایی شما به حداقل برسد.
در صورت ابتلا به دیابت خطر ابتلا به بیماری آب مروارید افزایش می یابد
پزشکان هنوز مطمئن نیستند که چرا، اما واقعیت این است که دیابت خطر ابتلا به بیماری آب مروارید را افزایش می دهد. این آمار دروغ نمی گوید: افراد دیابتی 60٪ بیشتر در معرض خطر ابتلا به این بیماری هستند. کنترل سطح قند خون شما تا حدی به کاهش خطر یاری می نماید. اما بعلاوه باید به یاد داشته باشید که به صورت منظم به چشم پزشک مراجعه کنید تا سلامت چشمان شما مورد آنالیز قرار بگیرد.
بیماری آب مروارید با جراحی به طور ایمن درمان می گردد
در حالی که می توانید علائم بیماری آب مروارید خفیف را با استفاده از عینک های آفتابی قوی تر بهبود ببخشید، اما درمان قطعی آن جراحی است. جراحی آب مروارید مدرن یک عمل ایمن و موثر است که به طور میانه سالانه 25000 مورد در ایران انجام می گردد.
در بیشتر موارد جراحی بیماری آب مروارید ، معمولا برای جراحی بهتر عمل آرام بخشی بیمار صورت می گیرد. هر دو قطره چشمی یا بی حس نماینده تزریق می گردد تا چیزی احساس نکنید. پزشک شما قبل از مکش و سپس کاشت لنز مصنوعی نو، با استفاده از سونوگرافی و گاهی اوقات با لیزر، آب مروارید را به آرامی از بین خواهد برد.
برای یاری به بهبود و جلوگیری از عفونت، به شما قطره چشمی دارویی داده می گردد. بسته به روش جراحی مورد استفاده، چشم شما معمولاً پس از 1 تا 2 ماه بهبود می یابد.
نوآوری های اخیر منجر به توسعه انواع طرح های کاشت لنز شده است که هر کدام دارای ویژگی ها و مزایای منحصر به فرد خود هستند. ایمپلنت های پیشرفته مانند چند کانونی (سه کانونی) و دامنه گسترده لنز های فوکوس می توانند بینایی کوتاه یا طولانی، آستیگماتیسم و پیرچشمی را با یک حرکت اصلاح نمایند. این نوع لنز ها به بیماران امکان می دهند دیگر از عینک استفاده ننمایند.
بیماری آب مروارید و بهبود سبک زندگی
سبک زندگی شما و بیماری آب مروارید با هم ارتباط دارند. تحقیقات نشان داده است که خوردن غذاهای حاوی آنتی اکسیدان می تواند به طولانی شدن سلامت بینایی شما یاری کند. باید مطمئن شوید که اندازه زیادی ویتامین C و ویتامین E دریافت می کنید. سعی کنید مواد غذایی زیر را بیشتر بخورید:
- مرکبات (به عنوان مثال پرتقال، گریپ فروت)
- فلفل قرمز و سبز
- گوجه فرنگی ها
- کلم بروکلی
- توت فرنگی
به یاد داشته باشید هنگام بیرون رفتن از عینک آفتابی بهره ببرید. عینک هایی که اشعه ماورا بنفش را مسدود می نمایند و حداقل 75 درصد از نور مرئی را از بین می برند. زیرا اشعه ماورا بنفش می تواند به چشم شما آسیب برساند. مهمتر از همه، چشمانتان را مرتب نزد چشم پزشک چک کنید تا مطمئن شوید که در سلامت هستند!
منبع: راسخون