لتیان؛ فیلمی که خودتان را در آن پیدا می کنید
به گزارش چه خبر آنلاین، خبرنگاران: لتیان نخستین فیلم بلند علی تیموری با نویسندگی اکتای براهنی است که در سال 97 جلوی دوربین رفت. فیلمی که به آسیب شناسی روابط انسانی می پردازد و بازیگرانی مثل پریناز ایزدیار، امیر جدیدی، سارا بهرامی حسن معجونی، ستاره پسیانی و علیرضا ثانی فر در آن نقش آفرینی کرده اند. فیلم در همین آغاز نمایش آنلاین با استقبال بسیاری روبرو شده و بسیاری آن را یک فیلم اجتماعی تماشایی و جذاب ارزیابی کرده اند. با یک یادداشت از منتقد شناخته شده سینما و گفت وگویی با کارگردان به بررسی فیلم پرداخته ایم.
راز ها و دروغ ها
مازیار فکری ارشاد/ بزرگترین کابوس طبقه متوسط ایران دردهه 90 شمسی، هراس از اضمحلال این طبقه است. به همین جهت است که از ابتدای این دهه سینمای اجتماعی به سمت طرح موضوعاتی مربوط به دغدغه ها و مسائل این قشر رفت. لتیان در قالب قصه ای از همنشینی گروهی از آدم های این طبقه، حرف های تازه ای مطرح می کند. حرف هایی که شاید پیش از این کمتر با این صراحت در سینمای ما مطرح شده اند.
چند زن و مرد متعلق به قشر فرهنگی طبقه متوسط در یک سفر چند روزه باردیگر دور هم جمع می شوند. این بار با یک تفاوت، مردی از قشر سنتی، اما ثروتمند نیز به این گروه پیوسته است. جهان بینی مدرن آدم های جمع و دیدگاه سنتی این مرد با هم تلاقی می کنند و حاصل بی تردید، گونه ای از انفجار اجتماعی خواهد بود. این تازه لایه اولیه داستان است. در لایه دوم مناسبات پیچیده آدم های قدیمی جمع را مرور می کنیم. برخورد و تضاد این آدم ها با یکدیگر و ارتباط های دو نفره آنها، راز ها و دروغ هایی را فاش می کند که عامل اصلی فروپاشیِ قریب الوقوع این گعده های دوستان قدیمی است.
علی تیموری با سابقه سال ها دستکمک کارگردان در سینمای ایران، در نخستین فیلم بلندش کار قابل تاملی ارائه داده است. فیلمنامه ای سرشار از پیچیدگی روابط و کنشمندی شخصیت های داستان نوشته اکتای براهنی و آناهیتا تیموریان، فرصتی مغتنم برای کارگردان فراهم آورده تا روایتی تازه از قصه ای پیش تر گفته شده را به تصویر بکشد.
شخصیت پردازی از نقاط قوت فیلمنامه لتیان به شمار می رود.
با توجه به تعدد شخصیت های حاضر در فیلم، هر یک ویژگی های منحصر به فردی دارند که می توان به مابه ازا های بیرونی و واقعی در جامعه تعمیم شان داد. به همین دلیل کنش های گاه نامتعارف این آدم ها را باور می کنیم. چون نمونه های شان را دور و بر خود کم ندیده ایم. ویژگی ها و عمق شخصیت ها در تقابل با یکدیگر است که معنا می یابد و تناقض هایی که از این برخورد ها به وجود می آید، موقعیت دراماتیک قصه را رقم می زند. اما شکاف فکری در فیلم میان آدم های مدرن گروه دوستان با تازه واردی از قشر سنتی وجود دارد، سخت هولناک است.
علی تیموری: فیلم را با حوصله ببینید
گفتگو: نژلا پیکانیان/علی تیموری، کارگردان لتیان، پیش از این سابقه دستکمک و برنامه ریزی در فیلم هایی همچون برف روی کاج ها، انتهای خیابان هشتم، سایه روشن، پل خواب و ... را داشته و چندین فیلم کوتاه پیروز ساخته که برخی از آن ها نیز منتخب جشنواره های مختلف بوده اند. به بهانه اکران لتیان با او به گفتگو نشستیم تا دلایل تماشای این فیلم را از زبان او بخوانیم.
در قصه لتیان آمده که فیلم درباره روابط انسانی است. روابطی که از آن به عنوان تم اصلی فیلم صحبت شده چقدر برگرفته از جامعه و شرایط کنونی البته قبل از بیماری کروناست؟
فیلم لتیان به طبقه متوسط فرهنگی می پردازد که این طبقه اساسا از نظر من نقش بسیار مهمی در عرصه سیاست، اقتصاد و فرهنگ یک مملکت ایجاد دارند. طبقه متوسط از منظر نگاهش به تمام مسائل سیاسی، اقتصادی و فرهنگی یک کشور طبقه رو به جلویی است. اما فکر می کنم این طبقه در ایران سال هاست که نادیده گرفته شده و تقریبا می توان گفت شرایط خوبی نداشته. هشداری درباره این طبقه وجود دارد و آن این که اگر به همین شکل نادیده گرفته شود و رو به افول بگذارد، با از بین رفتن آن جامعه دچار خطراتی خواهد شد. اما فیلم لتیان درباره روابط انسانی است که در بستر یک درام و قصه و نه الزاما مسائل مربوط به طبقه متوسط روایت می شود و به اختلاف بین طبقات می پردازد.
در واقع می توان گفت لتیان به مسائلی که درباره طبقه متوسط اشاره کردید پرداخته است؟
هیچ وقت امکان پرداخت به همه مسائل موجود طبقات مختلف در یک فیلم وجود ندارد. در واقع یک فیلم تنها بستری است برای پرداخت به برخی از مسائل و معضلات. این درام و قصه در بستر این طبقه و اختلاف آن با طبقه دیگر می گذرد و الزما بازگو کردن همه مسائل مرتبط با این طبقه نیست. در لایه های قصه و اختلاف طبقاتی نشان داده شده، معنایی وجود دارد که هر بیننده ای می تواند بابت آن و روابط موجود برای خود برداشتی داشته باشد.
اکران آنلاین راهی است که شما برای به نمایش درآمدن لتیان انتخاب کردید، چقدر از آن رضایت دارید و چه بازخورد هایی تا الان گرفته اید؟
هر کسی که محصول هنری تولید می کند با توجه به مسیری که پشت سر گذاشته، دلش می خواهد به طور گسترده و در فضایی مناسب و امن با حضور تماشاگران که در واقع مهمترین سرمایه های فیلم محسوب می شوند اثرش را ارائه کند. اما فکر می کنم با توجه به شرایط فعلی بیماری کرونا در کشور و این که همه ما نگران سلامت همدیگر و وضع موجود هستیم، تصمیم به اکران آنلاین تنها راهی بود که می توانستیم برای نمایش فیلم انتخاب کنیم.
البته نگرانی از قاچاق شدن فیلم یا دانلود های غیرقانونی برای ما نیز وجود داشت، اما فیلم را اکران کردیم وهمچنان هم درخواست مان از همه کسانی که از سینما حمایت می کنند این است که فیلم را به شکل قانونی ببینند. با این تصمیم ما هم به چرخه کسانی پیوستیم که در خانه می مانند و رعایت می کنند تا هر چه زودتر بشود از این بحران عبور کرد. از طرفی فکر می کردیم که اکران آنلاین تنها شیوه و درست ترین راه برای دیده شدن فیلم در حال حاضر است.
لتیان بازیگر های شناخته شده و چهره ای دارد. فکر می کنید مخاطب برای دیدن بازیگران محبوبش تماشای این اثر را انتخاب می کند یا انتظار ذهنی که از قصه دارد؟
من معتقدم هر محصول هنری، مخصوصا فیلم، شامل یک پکیج است که بیننده هایی را با خود همراه می کند. الزاما همه بیننده های یک اثر به یک دلیل مشترک پای یک فیلم نمی نشینند. عده ای قطعا بخاطر حضور بازیگران فیلمی را می بینند و تعدادی دیگر نیز اصولا علاقه مند به سینما و فیلم دیدن هستند. در واقع عده ای فیلم دیدن هدف اصلی شان است؛ چه ایرانی و چه خارجی. برخی یک فیلم را بخاطر تم و موضوعش دنبال می کنند و پیگیر قصه آن هستند.
من فکر می کنم هر کس دلایل خودش را برای مجاب شدن برای دیدن یک فیلم دارد و این مسائل همه با هم شکل می گیرند. در نهایت اگر آن محصول دارای یک پکیج مناسب باشد، یعنی قصه مناسبی داشته باشد، فضای جذاب و بازیگران مورد علاقه تماشاگر هم حاضر باشند، همه این عوامل به دست هم می دهند تا مخاطب با شرایط راحت تر و امن تری سراغ دیدن یک فیلم برود.
در مقام کارگردان لتیان فکر می کنید چرا بیننده باید این فیلم را تماشا کند و اگر قرار باشد از مخاطب برای دیدن این فیلم دعوت کنید به چه دلیل او را به تماشای لتیان می خوانید؟
من تماشاگران را دعوت می کنم به دیدن فیلم ها و نه فقط فیلم خودم. مخصوصا در شرایط فعلی که در آن قرار داریم به نظرم فرصت خوبی است تا بیشتر فیلم ببینیم. اصولا فیلم دیدن به ما کمک می کند تا لحظاتی را بگذرانیم و خودمان را در فضای دیگری ببریم و برای دو یا سه ساعت هم که شده از نقطه دیگری به جهان و زندگی نگاه کنیم. اما در مورد فیلم لتیان راضی می شوم که همه علاقه مندان به سینما و تماشاگران این فیلم را به صورت قانونی ببینند، امیدوارم این اثر را دوست داشته باشند و از تماشای آن لذت ببرند. من فکر می کنم اگر این فیلم را در شرایط مناسبی ببینند با توجه به نکاتی که ما تلاش کردیم در این اثر وجود داشته باشد، از فضا و قصه آن لذت می برند. مخاطب لتیان اگر کمی با حوصله آن را تماشا کند مابه ازا هایی بنا به شرایط این روز های زندگی همه مان پیدا می کند، و به معانی برای زندگی اجتماعی در این اثر می رسد.
فیلم لتیان | ساخته علی تیموری | پخش: از فیلیمو
تماشا و دانلود جدید ترین فیلم های ایرانی در فیلیمو https://www.filimo.com/iranian
منبع: برترین ها